می گویند الماس از دل زمین و فاصله ای معادل صد کیلو متر بیرون آورده می شود. بله، صد کیلو متر زیر زمین! از دو هزار سال پیش به این طرف آن را سلطان نگین های جهان دانسته اند، سلطانی که به صورت تراشیده و نتراشیده در زیور الات مورد استفاده قرار می گیرد.
اما در میان این همه سلطان جواهر نشان، ده الماس در سطح جهان وجود دارند که در نوع خود یگانه و منحصر به فرد هستند.
لازم به یادآوری است که گوهرها بخصوص الماس با واحد قیراط سنجیده میشوند در واقع هر قیراط ۲/. گرم وزن داشته و یابه عبارتی هر گرم برابر با ۵ قیراط می باشد.
کولینان یک
این برلیان (الماس تراش داده شده) بیش از ۵۳۰ قیراط وزن دارد. در واقع “کولینان یک” سنگین ترین الماس جهان است که آن هم خودش از یک قطعه الماس که که بزرگترین الماس کشف شده است، تراشیده شده.
بلور الماس اولیه “کولینان یک” وزنی معادل ۲۱۰۶ قیراط داشته که به یاد مدیر عامل معدن کیمبرلی “کولینان” نامگذاری شده است.
این سنگ همراه با ۱۰۴ قطعه برلیان ریز و درشت دیگر از همان الماس دو هزار قیراطی اولیه در آمستردام هلند تراشیده شده و در سال ۱۹۰۸میلادی به ادوارد هفتم، پادشاه انگلستان تقدیم گردیده.
“کولینان یک” قریب به صد سال است که در برج لندن نگهداری می شود و به دلایلی که معلوم نیست به آن” ستاره آفریقا” هم می گویند.
کوه نور
الماس” کوه نور” که ابتدا ۱۸۶ قیراط وزن داشته، توسط نادر شاه افشار از هندوستان به ایران آورده شد، اما بعدها به دست کمپانی هند شرقی افتاد و در سال ۱۸۵۰ میلادی به ملکه ویکتوریا هدیه داده شد.
کوه نور در اوایل قرن بیستم پس از تراش مجدد در تاج ملکه “مارلی” همسر “جرج پنجم” پادشاه انگلستان قرار گرفت و فعلا نیز جزو جواهرات سلطنتی انگلستان محسوب می شود و در تاج ملکه “الیزابت” در برج لندن نگهداری می گردد.
فلورتین
این برلیان ۲۷/۱۳۷ قیراط وزن دارد و از قدیم به عنوان اسطوره از آن یاد شده است. فلورتین در سال ۱۶۵۷ در مالکیت خانواده ای ایتالیایی در فلورانس قرار داشت، اما در قرن هیجدهم در تاج سلطنتی خاندان “هابزبورگ” دیده شد و پس از جنگ جهانی اول تا به امروز نیز مفقود شده است.
تیفانی
الماس” تیفانی” ۱۲۹ قیراط وزن دارد و در سال ۱۸۷۸ میلادی در معدن کیمبرلی درآفریقای جنوبی کشف شده است. الماس یاد شده ابتدا ۲۸۷ قیراط وزن داشت، ولی وقتی توسط تیفانی، جواهر فروش معروف نیویورکی خریداری شد، دوباره تراشیده شد. جواهر فروشی تیفانی اعلام کرده که این الماس فروشی نیست و قرار است در خانواده تیفانی نگهداری شود.
ناسک
این برلیان با وزن تقریبی ۹۰ قیراط ابتدا در معبد شیوانا قرار داشت، اما در سال ۱۸۱۸ میلادی توسط انگلیسی ها به سرقت رفت و در سال ۱۹۲۷ مجددا در نیویورک تراشیده شد. وزن فعلی آن ۴۴ قیراط است و در حال حاضر در اختیار مالکین خصوصی جواهر در ایالات متحده آمریکا قرار دارد.
شاه
این الماس ۷۰/۸۸ قیراط وزن دارد و از هندوستان به ایران آورده شد. الماس شاه به طور طبیعی تراشیده شده و دارای سه سطح حکاکی است که اسامی سلاطین صاحب آن بر روی آن سطوح نوشته شده است.
این الماس در سال ۱۸۲۹ از طرف محمد شاه قاجار به تزار نیکلای اول هدیه شد و از آن به بعد در کاخ کرملین نگهداری می شود.
کولینان چهار
این برلیان ۶۰/۶۳ قیراط وزن دارد و یکی از ۱۰۵ الماس بریده شده از بزرگترین قطعه الماس کشف شده در جهان (کولینان یک) می باشد.
“کولینان چهار” پیش از این در تاج مله “ماری” قرار داشت، اما اکنون در برج لندن نگهداری می شود.
سانسی
“سانسی” با وزن معادل ۵۵ قیراط سر گذشت عجیبی دارد. این الماس در سال ۱۴۷۰ در مالکیت “چارلز شیر دل” بود، اما صد سال بعد یعنی در سال ۱۵۷۰ توسط شخصی به نام سانسی از سفیر فرانسه در ترکیه خریداری شد. الماس “سانسی” صد سال است که (از سال ۱۹۰۷ میلادی به بعد) در اختیار خانواده “آستار” در لندن قرار دارد.
هوپ
یک برلیان ۵/۴۴ قیراطی که در سال ۱۸۳۰ میلادی توسط بانکداری به نام “هوپ” در لندن خریداری شد. احتمالا در جریان انقلاب کبیر فرانسه از صاحب اصلی آن دزدیده شد و دوباره تراشیده شده است.
در حال حاضر این برلیان تاریخی در موزه “اسمیت سونین” در آمریکا قرار دارد.
درسدن
این الماس ۴۱ قیراطی در حال حاضر در تالار سبز شهر “درسدرن” نگهداری می شود. از تاریخچه اولیه این الماس اطلاعات دقیقی در دست نیست، اما کارشناسان عقیده دارند که این برلیان در حدود ۱۷۰۰ میلادی در اختیار “آگوست شیر پنجه” دوک ساکسون قرار داشته است.
جهت مطالعه مقالات بیشتر اینجا کلیک کنید .